bi_flood.jpg

Nyheter
2016-11-14

SP tävlar med gröna proteiner

Vinnovas tävling om framtidens klimatsmarta livsmedel avgörs i Grythyttan på onsdag 16 november. Forskare från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns med i sju av de 14 lag som tävlar, däribland Fredrik Fogelberg, SP Enheten för jordbruk och livsmedel (f d JTI). SP-lagen bidrar med mat gjord på mjölmask, musslor, odlade muskelceller, åkerbönor, grå och gula ärter samt proteinrika biprodukter.

Enheten för jordbruk och livsmedel består av f d JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik tillsammans med f d SP Food and Bioscience, och är en del av SP Sveriges Tekniska Forsknings-institut. Vid årsskiftet 2016/2017 går SP samman med industriforsknings-instituten Swedish ICT och Innventia i RISE, och samtliga byter då namn till RISE. Syftet är att skapa en samlad institutssektor och bli en starkare innovations-partner för näringsliv och samhälle. Läs mer på www.ri.se/utveckling-av-rise
Tävlingen går ut på att ta fram klimatsmarta proteiner som alternativ till köttproduktion. För att vinna tävlingen måste den nya maten smaka bra. I juryn finns bland andra gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck. På SP finns en stor grupp forskare som på olika sätt arbetar för att bistå livsmedelsindustrin med "gröna" lösningar.

– Vi deltar inte i debatten om köttets vara eller inte vara, utan svarar på ett ökat intresse för alternativa proteiner och på det behov av teknikutveckling som finns inom livsmedelsindustrin för att vi ska få alternativ till animaliska produkter, säger Mats Stading, sektionschef på SP.

Havre och odlat kött

Han forskar om livsmedels strukturer och konsistens, och deltar själv i tävlingen med Smat, en produkt av havre och odlade muskelceller.

– Jag vill visa att det går att odla muskelceller, även om det kommer att dröja länge innan sådant finns på livsmedelshyllorna. Havreproteinet i den här produkten kan också stå för sig självt, säger Mats Stading.

SP:s arbete med "gröna" proteiner utgår från råvaror som är OK när det gäller hållbarhet och klimatpåverkan – d v s tar mindre av jordens resurser och ger mindre negativ påverkan på klimatet – och som samtidigt är näringsrika. Det kan gälla protein från skogen, havet, från bakterier eller från insekter. I tävlingen deltar SP med ett projekt som baseras på insekter.

Mjölmask med mild smak

– Våra Tenebrio-sticks är perfekta för hälsomedvetna stadsnomader. Mjölmask (Tenebrio molitor) är lätta att anpassa med sin milda smak samtidigt som de har hög proteinhalt, bra aminosyrasammansättning och nyttiga omättade fetter. Mjölmasken är svenskodlad på klimatsmarta vegetabilier, bland annat morötter och havregryn, säger forskaren Mia Prim.

Andra SP-bidrag i tävlingen är Smartgrillers av protein-biprodukter, fiberhaltiga råvaror och svenskodlade grödor; Shark - en delikatessprodukt gjord av musslor, och en produkt som liknar ädelost gjord av åkerbönor och soja.

Intressant för export

– Den kan bli ett bra alternativ för vegetarianer och laktosintoleranta, och även en intressant exportprodukt till länder där man äter mycket baljväxter och inte så mycket mjölkprodukter, säger Fredrik Fogelberg, forskare på SP (f d JTI).

För mer information, kontakta SP:s tävlingsdeltagare:
Mats Stading, sektionschef SP, 010-516 66 37, mats.stading@sp.se
Mia Prim, forskare SP, 010-516 66 90, mia.prim@sp.se
Fredrik Fogelberg, forskare SP Enheten för jordbruk och livsmedel (f d JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik), 010-516 69 08, fredrik.fogelberg@jti.se
Sophia Wassén, forskare SP, 010-516 66 09, sophia.wassen@sp.se
Lina Svanberg, forskare SP, 010-516 66 79, lina.svanberg@sp.se

Carina Johansson, presskontakt SP Enheten för jordbruk och livsmedel (f d JTI), 010-516 69 28, carina.johansson2@sp.se

Denna webbplats uppdateras inte!

Den här webbplatsen uppdateras inte längre. Den fungerar som ett arkiv i väntan på en ny gemensam webbplats för hela RISE-koncernen, som f d JTI nu är en del av. F d JTI tillhör RISE enhet Jordbruk och livsmedel, tillsammans med f d SP Food and Bioscience. Den tillfälliga webbplatsen för Jordbruk och livsmedel hittar du här.

Nu är vi RISE!

Innventia, SP och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och  innovationspartner för näringsliv och samhälle. Under 2017 kommer www.jti.se att vara en av flera webbplatser inom RISE. Besök ri.se för mer information om RISE.

På gång

EIP – innovationsstöd från Jordbruksverket

Projekt vid f d JTI som har fått s k gruppbildningsstöd för att utveckla idéer som kan leda till viktiga innovationer för jordbruket.

............................

Jordbrukstekniska föreningen

Är du intresserad av jordbruk och teknik? Bli medlem i Jordbrukstekniska föreningen!


...........................


RISE, Jordbruk och Livsmedel | Box 7033 | 750 07 Uppsala - Växel: 010-516 69 00 | Fax: 018-30 09 56 | info@jti.se